2010. március 29., hétfő

Kiállítás

A Magyar Posta Zrt. Idegenforgalom elnevezéssel új bélyegsorozat kibocsátását kezdte meg 2010. február 19-én. A sorozat célja hazánk kultúrtörténeti nevezetességeinek bemutatása. A Hegyvidéki Önkormányzat javaslatára az egyik bélyeg a János-hegyi Erzsébet-kilátó centenáriuma alkalmából jelenik meg. A megjelenő bélyeg előterében a kilátó épülete látható, hátterében a korabeli környezetével. A bélyeggel együtt – melynek névértéke 400 forint – alkalmi boríték is kiadásra kerül, amin a névadó Erzsébet királyné mellszobra (Stróbl Alajos, 1908) és a kilátónál lévő emléktábla kapott helyet. Az alkalmi bélyegzőn a kilátó stilizált rajza szerepel. A bélyeg Domé Eszter bélyegtervező grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült. A sorozat másik címlete egyébként az Eötvös Loránd Tudományegyetem 375 éves fennállásának évfordulója alkalmából került forgalomba.
A bélyeg megjelenése alkalmából Pokorni Zoltán polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy 2010. szeptember 11-én, szombaton az Erzsébet-kilátóhoz tervezett „100 éves az Erzsébet-kilátó” elnevezésű, egész napos rendezvényre kihelyezett postaszolgálatot is tervez az Önkormányzat, ahol az érdeklődők alkalmi bélyegzéssel ellátva vásárolhatják majd meg a Hegyvidék jelképét ábrázoló bélyeget.
A bélyeget a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény "Most térkép e táj" című kiállításának megnyitóján mutatta be a polgármester. Az új kiállítás térképek segítségével mutatja be a Hegyvidék múltját és jelenét. A tárlat végigkalauzolja az érdeklődőket a térképészet kezdeteitől a XX. századi térképekig. Látható itt XVIII. században készült egyházi birtoktérképet, mely az egyház budai hegyekben fekvő egyik szőlőbirtokát ábrázolja, de török kori ostromtérképek is, melyeken felfedezhető a mai Sváb-hegyen létesített erődítés ábrázolása, melyből a Várban lévő török csapatokat ágyúzták.
(Forrás: Hegyvidék archívum)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése